Tykkään vapusta. Juhannus, uusivuosi ja muut pakkojuhlinnat ovat aina olleet minulle mustia päiviä. Pakko olisi keksiä jotain mahtavaa toimintaa, mutta kun ei kiinnosta niin ei. Lapsenakin aina päädyin itkeskelemään yksin noina "juhlapäivinä", koska pelkäsin, että mökkinaapuri Kake kaatuu kokkoon tai että setä valaa kännipäissään tinat polveensa. Tosin vappunakin minut jätettiin aina mummolaan katsomaan telkkarista Kattokassista kun vanhemmat lähtivät johonkin SPR:n vapaaehtoistöihin. Kummasti haisivat viinalle niiden keikkojen jälkeen. Hassua muuten miksei lapselle voitu sanoa, että äiti ja isi lähtevät nyt bilettämään. Olisiko ollut niin kamalaa..?

Teininä sitä riemuitsi vapusta, koska vapaapäivä saattoi sattua keskelle viikkoa ja tietysti: sai bilettää. Ei siihen juhlintaan liittynyt mitään aatteellista. Kyse oli ryypiskelystä ja sekoilusta. Kerran kaverini heräsi vappupäivänä laikku otsassaan ja kun aikamme sitä ihmettelimme, tajusimme, että se oli fritsu. Kyllä oli hassun jekun joku tehnyt. Sitten vaan aknestikkiä tuputtamaan laikkuun, että kehtasi mennä kouluun. Mitään ihmeellisiä vappuriittejä, kuten brunsseja, piknikkejä tai kulkueita, ei meidän pikkukylässä nähty. Mieskuoro lauloi matineassaan ja siinä se.

Vasta Helsingissä vapun vieton aate hieman valottui, tosin ryypiskely säilyi edelleen johtavana teemana. Ylioppilaslakkia en ole suostunut päähäni laittamaan 5.6. 1993 jälkeen, mutta monet näyttävät siitä hatusta tykkäävän ainakin Ullanlinnan mäellä. Eksyin sinne joskus teekkaripoikaystäväni kanssa ja tavallaan viihdyinkin. Vappumarssit ja Hakaniementorin juhlinta ovat aina kiehtoneet, mutta en ole sinne koskaan eksynyt.

Vappu on kansainvälisesti työläisten juhlapäivä. Joskus mielenosoitukset ja marssit ovat saaneet anarkistisiakin piirteitä. Siltä näytti tänään Cartagenassa. Poliisi oli saartanut kadun, jonka varrella asun. Noin 50 henkilön porukka meuhkasi kadulla ja heilutti sutattuja Espanjan lippuja. Asfalttiin, talon seiniin ja roskiksiin oli spreiattu: NAZIS NO. Jotain huutelivat Zapaterolle. Poliisit elehtivät huolestuneesti ja huitoivat ihmisiä pois kaduilta, tutkivat pysäköidyt autot ja roskapöntöt. Seurasin tapahtumia 11. kerroksen parvekkeelta, kunnes yksi poliiseista karjui minulle että sisään siitä. Mielenosoitus näytti etenevän äänekkäästi, mutta rauhallisesti; poliisi oli hurjana. Lopulta selvisimme vappuparaatista ilman pommeja ja kahinoita. Poliisikin on jo kerännyt eristysnauhansa pois talomme ympäriltä.